נהיגה היא פעולה מורכבת הדורשת ריכוז, קואורדינציה ויכולת קבלת החלטות מהירה. מצבים רפואיים מסוימים עלולים לפגוע ביכולתו של הנהג ולסכן אותו ואת הסובבים אותו. במאמר זה נסקור את הבעיות הרפואיות העיקריות שעלולות להוביל לשלילת רישיון הנהיגה.
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) הוא הגוף המוסמך על ידי המדינה לקבוע את כשירותם או אי כשירותם הרפואית של נהגים המופנים אליו. ההפניות מבוצעות על ידי גופי ממשל שונים כמו משטרת ישראל, משרד הברירות, רשות הרישוי וכו'. ישנם מצבים רפואיים מסוימים המחייבים התייחסות של המרב"ד לפני הענקת רישיון נהיגה
בעיות ראייה
בעיות ראייה נפוצות הן אחת הסיבות השכיחות ביותר לשלילת רישיון נהיגה. ראייה לקויה מקשה על הנהג לזהות בבירור סימני תנועה, הולכי רגל, רכבים אחרים ומכשולים פוטנציאלים.
להלן הבעיות העיקריות בתחום הראייה שעלולות למנוע קבלת רישיון או להוביל לשלילתו:
- קוצר ראייה חריף – ראייה פחותה מ-6/12 (20/40) בעין הטובה יותר עם תיקון
- ראיית לילה ירודה מאוד
- שדה ראייה מוגבל (למשל בגלל גלאוקומה)
- עיוורון צבעים חמור
- ראייה כפולה
בעיות לב וכלי דם
מחלות לב וכלי דם מסוימות עלולות לסכן את בטיחות הנהיגה. הסיכון נובע מסיכוי גבוה יותר לאירועים פתאומיים כגון התקף לב או אירוע מוחי תוך כדי נהיגה. בעיות לב וכלי דם שכיחות העלולות לגרום לשלילת רישיון:
- מחלת לב כלילית חמורה
- אי ספיקת לב
- הפרעות קצב מסוכנות
- מסתמי לב מלאכותיים
- אוטם שריר הלב ב-6 החודשים האחרונים
- ניתוח מעקפים או השתלת לב
סוכרת
סוכרת היא אחת המחלות השכיחות ביותר הפוגעות ביכולת הנהיגה. רמות גבוהות או נמוכות מדי של סוכר בדם עלולות לגרום להפרעות בריכוז, עייפות, טשטוש ראייה ואף איבוד הכרה. נהגים עם סוכרת צריכים להוכיח שליטה טובה במחלה על ידי בדיקות דם תקופתיות ומעקב רפואי הדוק. סוכרת המטופלת באינסולין מחייבת זהירות מיוחדת עקב הסיכון למצבי היפוגליקמיה.
אפילפסיה
התקפי אפילפסיה עלולים להתרחש ללא התרעה ולגרום לאובדן הכרה פתאומי. לכן, אפילפסיה מהווה סיכון משמעותי לבטיחות בנהיגה. כדי לקבל או לחדש רישיון נהיגה, חולים באפילפסיה צריכים להוכיח תקופה ארוכה ללא התקפים תוך נטילת תרופות. בדרך כלל נדרשים 3-12 חודשים ללא התקפים, בהתאם לחומרת המקרה.
הפרעות נוירולוגיות
מחלות נוירולוגיות שונות עלולות לפגוע בתפקוד המוטורי, הקוגניטיבי או הרגשי הנדרש לנהיגה בטוחה. להלן דוגמאות להפרעות נוירולוגיות שיכולות לגרום לשלילת רישיון נהיגה:
- מחלת פרקינסון – פגיעה ביציבה וביכולת תגובה
- טרשת נפוצה – ליקויים קוגניטיביים, חולשה ובעיות ראייה
- פגיעת ראש – ליקויים קוגניטיביים ושיווי משקל
- שבץ מוחי – שיתוק וליקויים קוגניטיביים
שימוש בסמים ואלכוהול
נהיגה תחת השפעת סמים או אלכוהול מהווה סיכון מובהק לבטיחות בדרכים. גם שימוש לרעה בסמי מרשם חוקיים עלול לפגוע בכושר הנהיגה. אנשים עם היסטוריה של התמכרות לסמים או אלכוהול צריכים לעבור תהליך שיקום ולהוכיח תקופת ניקיון ארוכה לפני שיורשו לקבל או לחדש את רישיון הנהיגה.
במקרה ודווח לרשויות כי אדם מסוים צורך סמים או מכור לאלכוהול או אם היה מעורב בתאונת דרכים בגלל שימושים אלה, הוא יוזמן לבדיקות רפואיות ע"י המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, שם תיקבע כשירותו.